Skjermopptak benyttes til å gjøre opptak av det som vises på dataskjermen. Dette kan man gjøre for å vise fremgangsmåter og til veiledning. Om man skal benytte omvendt undervisning som metode, er dette en fin mulighet for å legge ut undervisningsmateriale. I denne veiledningen vil du lære hvordan du kan begynne å ta skjermopptak selv.
Det finnes mange forskjellige verktøy for å ta skjermopptak. Det meste kjente er nok Camtasia. Dette programmet må man betale lisens for, men har samtidig flere funksjoner enn alternativene som er gratis. I tillegg får disse gratisvariantene som regel et vannmerke med logo i ett av hjørnene.
Jeg skal her vise hvordan man bruker gratisvarianten Screencast-O-Matic. For å bruke Screencast-O-Matic trenger du ikke å registrere deg. Det eneste du trenger å installere, er en Java-plugin.
1. Gå inn på www.screencast-o-matic.com.
2. Klikk først på «Start Recording» øverst til høyre. Du vil nå få opp en advarsel om du vil kjøre Java-plugin. Klikk på «Kjør alltid på dette nettstedet».
3. Du får nå opp grensesnittet for Screencast-O-Matic. Med denne rammen kan du velge området på skjermen du ønsker å ta opptak av.
4. Her kommer en kort forklaring av de ulike funksjonene:
-Dra og flytt opptaksområdet dit du ønsker det.
– Velg hvilken mikrofon du ønsker å bruke.
– Velg ønsket lydstyrke på mikrofon.
– Velg ønsket skjermoppløsning. Kan settes til fullskjerm.
– Velg ønsket webkamera, dersom du ønsker å ta opptak av dette.
5. Trykk på opptaksknappen for å starte opptaket. Programmet begynner nå nedtellingen. Nå har du muligheten til å sette opptaket på pause, eller trykke på «Done» når du er ferdig.
6. Du har nå muligheten til å se over opptaket ditt. Dersom du er fornøyd kan du velge å publisere det. Dette kan du gjøre direkte på nettsiden til Screencast-O-Matic (krever registrering), direkte til YouTube, eller som en videofil for nedlasting.