Ta skjermopptak

Skjermopptak benyttes til å gjøre opptak av det som vises på dataskjermen. Dette kan man gjøre for å vise fremgangsmåter og til veiledning. Om man skal benytte omvendt undervisning som metode, er dette en fin mulighet for å legge ut undervisningsmateriale. I denne veiledningen vil du lære hvordan du kan begynne å ta skjermopptak selv.

Det finnes mange forskjellige verktøy for å ta skjermopptak. Det meste kjente er nok Camtasia. Dette programmet må man betale lisens for, men har samtidig flere funksjoner enn alternativene som er gratis. I tillegg får disse gratisvariantene som regel et vannmerke med logo i ett av hjørnene.

Jeg skal her vise hvordan man bruker gratisvarianten Screencast-O-Matic. For å bruke Screencast-O-Matic trenger du ikke å registrere deg. Det eneste du trenger å installere, er en Java-plugin.

1. Gå inn på www.screencast-o-matic.com.

2. Klikk først på «Start Recording» øverst til høyre. Du vil nå få opp en advarsel om du vil kjøre Java-plugin. Klikk på «Kjør alltid på dette nettstedet».

Skjermopptak

3. Du får nå opp grensesnittet for Screencast-O-Matic. Med denne rammen kan du velge området på skjermen du ønsker å ta opptak av.

Skjermopptak

4. Her kommer en kort forklaring av de ulike funksjonene:

Flytt -Dra og flytt opptaksområdet dit du ønsker det.

 

Opptak – Ta opptak av valgt område.

 

Mikrofon

 – Velg hvilken mikrofon du ønsker å bruke.

 

Volum – Velg ønsket lydstyrke på mikrofon.

 

Oppløsning – Velg ønsket skjermoppløsning. Kan settes til fullskjerm.

 

Webkamera – Velg ønsket webkamera, dersom du ønsker å ta opptak av dette.

 

Avslutt – Avslutt opptak.

 

5. Trykk på opptaksknappen for å starte opptaket. Programmet begynner nå nedtellingen. Nå har du muligheten til å sette opptaket på pause, eller trykke på «Done» når du er ferdig.

Skjermopptak

 

6. Du har nå muligheten til å se over opptaket ditt. Dersom du er fornøyd kan du velge å publisere det. Dette kan du gjøre direkte på nettsiden til Screencast-O-Matic (krever registrering), direkte til YouTube, eller som en videofil for nedlasting.

Skjermopptak